Skip to content

Auteur: Martin van Plateringen – Makelaar OG 

4 upcoming neighborhouds in amsterdam - inter immo

Voor- en nadelen van opkoopbescherming Utrecht

In december 2023 meldde de gemeente Utrecht dat de invoering van opkoopbescherming succes heeft gehad. Door deze wet kunnen meer starters een woning vinden, blijkt uit cijfers van het Kadaster. Utrecht was een van de eerste gemeenten die de opkoopbescherming invoerde in 2022, toen dat wettelijk mogelijk werd voor gemeenten met woningtekorten.

Voordeel: aandeel starters gestegen in woningmarkt

Sinds de invoering van de opkoopbescherming is het percentage verkochte huizen dat naar beleggers/verhuurders ging gedaald. Hierdoor is het voor kopers die een woning kopen als investering om vervolgens te verhuren, lastiger geworden. Met name starters profiteerden hiervan. Hun aandeel op de woningmarkt steeg van 41% in 2020 naar 62% in 2023. Dat terwijl het aandeel van investeerders daalde van 17% naar 3 procent.

Regels rondom opkoopbescherming Utrecht

In Utrecht geldt de opkoopbescherming voor huizen met een WOZ-waarde tot €587.000. Dit betekent dat kopers verplicht zijn om er zelf te gaan wonen en deze niet mogen gebruiken voor verhuur doeleinden. Behalve in uitzonderlijke gevallen zoals verhuur aan familieleden of als de woning te koop staat.Deze bescherming geldt voor de eerste vier jaar na aankoop.

Gemeente Utrecht overweegt uitbreiding van de opkoopbescherming naar duurdere woningsegmenten, maar wil eerst de wet na vijf jaar evalueren. Ondanks er geconcludeerd kan worden dat het aandeel van investeerders al is gedaald.

De WOZ-grens voor opkoopbescherming is in Utrecht snel gestegen in enkele jaren tijd:

  • Tot 30 juni 2022: WOZ-waarde tot € 440.000
  • Tot 30 juni 2023: WOZ-waarde tot € 487.000
  • Vanaf 1 juli 2023: WOZ-waarde tot € 587.000

Nadelen opkoopbescherming Utrecht

utrecht opkoopbescherming

Naast het succes van de opkoopbescherming is er ook kritiek. De huurmonitor van Pararius (Q4 2023) toont een onbedoeld effect: minder huuraanbod. Verhuurders verkopen hun woningen sneller omdat verhuren minder aantrekkelijk is.

Het aanbod in de vrije sector is kleiner, waardoor huurprijzen sterker stijgen. Uit onderzoek van Pararius en Realstats blijkt dat huurprijzen met 8.5% zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar. Zowel huidige als toekomstige huurders kunnen dus nadelige effecten ervaren van deze maatregel.Dit roept de vraag op: wie profiteert van deze maatregel en wie niet?

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over het verhuren óf verkopen van uw woning? Neem contact op met onze gespecialiseerde verhuurmakelaars in Utrecht en omstreken.

huis verkopen en terughuren

Vragen over een van onze diensten? Laat het gerust weten.

Paulina helpt u graag!