Skip to content
7 tips bij kiezen verhuurmakelaar

7 tips bij het kiezen van een verhuurmakelaar

Een verhuurmakelaar kiezen, is voor sommigen een lastige klus. Want waar moet je precies op letten? Als je van plan bent jouw huis te verhuren, zul je vast een hoop vragen hebben. Om je op weg te helpen, hebben wij 7 vragen die je beslist moet stellen, op een rij gezet. Zo kun je met de juiste informatie een weloverwogen keuze maken. Lees het hier!

1. Wat is uw ervaring en expertise in de verhuurmarkt in Amsterdam?

Veel vragen gaan over de ervaring en expertise die we hebben in de verhuurmarkt in Amsterdam en omstreken. En dat is zeker ook relevant voor de verhuurder om te weten. Een makelaar met een rugzak aan ervaring kent Amsterdam namelijk als z’n broekzak. Hij/zij kan je exact vertellen over soortgelijke huizen en appartementen die hij/zij heeft verhuurd. En juist dat aspect kan in een stad als Amsterdam, in je voordeel werken. Zeker als het gaat om lokale regels. Maar ook als het gaat om het netwerk van woningzoekenden in de regio.

2. Welke diensten biedt u aan?

Een vraag die niet kan uitblijven. Informeer dus zeker naar de specifieke diensten die de verhuurmakelaar aanbiedt en bepaal of deze matchen met jouw behoeften. Er zit veel verschil in de mate van dienstverlening tussen verhuurmakelaars in Amsterdam. Waar begint en waar stopt de service en verantwoordelijkheid? Sommige verhuurmakelaars kunnen je volledig ontzorgen van A tot Z. De ander richt zich enkel op het vinden van een huurder. Tip: vraag naar de specifieke taken van de verhuurmakelaar. Deze taken kunnen zijn:

● Opstellen van huurovereenkomsten.
● Inspecties en inventaris.
● Beheer van borg en huurbetalingen.
● Onderhoud en reparaties.
● Beëindiging van de huurovereenkomst.
● Wettelijke naleving / op de hoogte houden van veranderingen in wet- en regelgeving.

3. Waaruit bestaan de makelaarskosten?

Vraag bij je zoektocht naar een verhuurmakelaar naar de kostenstructuur en naar eventuele extra kosten voor aanvullende diensten. En niet het leukste onderwerp om te bespreken, maar wat als de makelaar geen huurder vindt die een match is? Werkt de verhuurmakelaar op basis van no cure no pay? Goed om hier het gesprek over aan te gaan.

4. Op welke manieren adverteert u mijn woning?

Het is belangrijk dat uw woning opvalt tussen de honderden woningen die online staan. Een goede verhuurmakelaar zet effectieve marketingtechnieken in om potentiële huurders aan te trekken. Vraag specifiek naar de verhuurplatforms waar de verhuurmakelaar de woning zal promoten. Dit kan net het verschil maken om snel een huurder te vinden. En hoe zit het met het eigen netwerk? Een makelaar met een sterke staat van dienst heeft vaak al een netwerk opgebouwd waar je als huurder van profiteert.

5. Hoe zit dat met de betrouwbaarheid van huurders?

Alles valt of staat met het vinden van betrouwbare huurders. Het screenen van potentiële huurders is een cruciaal onderdeel van het verhuurproces, dat gewoon goed moet gebeuren. Iedere ervaren makelaar besteedt hier volop aandacht aan. Aan huurders adviseren we om het screeningsproces grondig te bespreken. Je kunt specifiek vragen naar het proces van achtergrond- en kredietcontroles en naar referenties die zij verifiëren. Ook belangrijk om te weten of jij invloed hebt op de keuze die gemaakt wordt.

6. Wie is verantwoordelijk voor de klachtenafhandeling en onderhoudsverzoeken?

Iedere makelaarskantoor heeft zijn eigen werkwijze als het aankomt op klachtenafhandeling en onderhoudsverzoeken. Het ene makelaarskantoor fungeert als tussenpersoon. En bij een ander kantoor stopt de service na het afhandelen van de sleuteloverdracht. Als verhuurmakelaar zien we in de praktijk vaak dat verhuurders ontzorgd willen worden. Handig om dus voor een makelaar te kiezen die hier de verantwoordelijkheid voor draagt.

7. Hoe verloopt het contact tussen ons?

Veel communiceren is key bij ons op kantoor. Dit zorgt ervoor dat het proces sneller en soepel verloopt. Persoonlijk zitten wij dus kort op de bal en dat zorgt voor resultaat. Vraag dus tijdens je gesprek met de makelaar naar de communicatiestijl en hoe vaak zij updates geven over de verhuurstatus van je woning. Om er nog zekerder van te zijn dat je de juiste keuzes maakt, kun je naar referenties van klanten vragen. Dit kan je een beter inzicht geven in de kwaliteit van de dienstverlening.

Marcel, algemeen directeur van Inter Immo: “Na 25 jaar in de verhuurbranche te zitten, krijgen we dagelijks te maken met een hoop vragen. En terecht! Je hoort een goed gevoel te hebben bij je makelaar. En onthoud: geen enkele vraag is te veel! Door het stellen van de juiste vragen, kom je niet achteraf voor verrassingen te staan. Dit is een tipje van de sluier. Hopelijk heb je nu de juiste ingrediënten om een weloverwogen keuze te maken over welke makelaar het beste aansluit bij jouw wensen. 

Meer weten over onze dienstverlening als verhuurmakelaar? Lees hier meer. 

huis verkopen en terughuren

Vragen? Stel ze gerust, wij staan vandaag nog voor u klaar.

Paulina helpt u graag verder