Skip to content
Nationale hypotheek grens - verandering 2024 - NHG

Nationale hypotheek Garantie (NHG) grens gaat omhoog. Wat betekent dit voor kopers?

In oktober 2023 kondigde de Rijksoverheid een reeks wijzigingen aan om het nieuwe jaar mee in te luiden. Eén van de wijzigingen betrof de bovengrens voor de NHG, ofwel Nationale Hypotheek Garantie, die per 1 januari 2024 stijgt van €405.000 naar €435.000. Wat voor impact heeft deze stijging voor woningkopers én wat houdt deze garantie nou eigenlijk precies in? De experts van Inter Immo Makelaars leggen het je uit.

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

De Nationale Hypotheek Garantie is een beschermingsmaatregel voor zowel kopers als hypotheekverstrekkers. Wanneer je bijvoorbeeld onverhoopt wordt gedwongen tot de verkoop van je woning, door bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of een scheiding kan er een restschuld ontstaan. Deze restschuld wordt in veel gevallen kwijtgescholden dankzij de Nationale Hypotheek Garantie, NHG. Hier heeft zowel de woningeigenaar als de hypotheekverstrekker baat bij omdat er een verlaagd risico ontstaat op achterstallige betalingen. Door deze risicovermindering kan de hypotheekverstrekker in veel gevallen een gunstiger rentetarief hanteren.

De NHG wordt uitgevoerd door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Bij het kopen van een huis betaalt de koper eenmalig een bedrag van 0,6% over de totale hypotheekwaarde. Deze kosten worden overigens niet meegefinancierd in de NHG-hypotheek.

Wat wordt de Nationale Hypotheek Grens (NHG) in 2024?

Om in aanmerking te komen voor NHG, geldt er echter wel een voorwaarde. Om aanspraak te maken dient jouw woning te vallen onder het maximum bedrag voor je hypotheek. Sinds januari 2024 gaat dit om een totaalbedrag van €435.000. Voor woningen waar aanvullende energiebesparende voorzieningen zijn meegefinancierd, valt het maximumbedrag 6% hoger uit.

Huis kopen in 2024? Let op de veranderende wet-en regelgeving.

Ben jij momenteel op zoek naar een nieuwe koopwoning, of wellicht al bezig met je hypotheekaanvraag? Dan is het raadzaam om je goed te laten begeleiden en informeren tijdens het aankoopproces, gezien de nieuwe regelgeving en beleidshervormingen. Een aankoopspecialist kan je exact vertellen wat voor aanpak in jouw situatie voordelig uit zal pakken.

Advies bij de aankoop van uw woning?

Vrijblijvend advies op maat nodig? Schroom niet en neem gerust contact met ons. De specialisten van Inter Immo Makelaar helpen u graag op weg. Bel gerust via het telefoonnummer: 020-3317567 of bekijk hier meer informatie over het kopen van een huis.
huis verkopen en terughuren

Vragen over de NHG of over de aankoop van een woning?

Paulina helpt u graag verder