Skip to content

Auteur: Naomi Schet – Verhuurmakelaar Inter Immo, locatie Amsterdam

energielabel en verkoopprijs - invloed

Energielabels en duurzaamheid: Invloed op de verkoopprijs in Amsterdam

De vraag naar duurzame woningen in Nederland groeit snel. Steeds meer kopers én woningeigenaren realiseren zich de voordelen van energiezuinige woningen, zowel voor hun portemonnee als voor het milieu. Traditionele bouwmethoden en hoog energieverbruik maken plaats voor duurzame alternatieven. Een belangrijke maatstaf hiervoor is het energielabel van een woning. In dit artikel gaan we dieper in op de invloed van duurzaamheid en energielabels op de verkoopprijs van woningen en geven we een overzicht van beschikbare subsidies voor verduurzaming.

Wat is een energielabel?

Het energielabel van een woning geeft inzicht in hoe energiezuinig en milieuvriendelijk een huis is. De labels lopen van A (zeer energiezuinig) tot G (weinig energiezuinig). Koopwoningen met een beter energielabel hebben doorgaans een hogere verkoopprijs. Onderzoek toont aan dat woningen met een A-label gemiddeld 6-10% meer waard zijn dan vergelijkbare woningen met een lager energielabel. Dit verschil kan zelfs groter zijn in steden zoals Amsterdam, waar duurzaamheid een grote rol blijkt te spelen bij de aankoop van een woning.

Duurzaamheid en verkoopprijs: de voordelen van een energiezuinige woning

Energiezuinige woningen brengen verschillende voordelen met zich mee die bijdragen aan een hogere verkoopprijs:

  • Lagere energiekosten: Woningen met zonnepanelen, goede isolatie en warmtepompen en overige duurzame investeringen verbruiken minder energie, wat leidt tot lagere maandelijkse kosten voor de bewoners.
  • Groeiend milieubewustzijn: Kopers zijn steeds meer bereid te investeren in duurzaamheid vanwege de positieve impact op het milieu en de toekomstbestendigheid van hun woning. Zij zijn bereid hier ook meer voor te betalen (koopprijs).
  • Overheidssubsidies: De overheid stimuleert verduurzaming van de woningmarkt met verschillende subsidies en regelingen. Denk hierbij aan subsidies voor zonnepanelen, isolatie of energie neutrale nieuwbouwprojecten. Deze maatregelen verhogen de vraag naar duurzame woningen en maken een betere energielabel nóg aantrekkelijker.

Kortom, investeren in duurzaamheid kan de waarde van een woning aanzienlijk verhogen, terwijl het tegelijkertijd bijdraagt aan een lagere energierekening en een beter milieu.

 

Duurzame woningen met energielabel A meer waard – hogere verkoopprijs

Uit een onderzoek uit 2021 van de Universiteit Maastricht en de Universiteit van Tilburg blijkt dat het energielabel een enorme invloed heeft op de verkoopprijs van woningen. Een koopwoning met een rood F of G-label wordt momenteel gemiddeld verkocht met een ‘korting’ van 6% op de transactieprijs. Deze korting is steeds duidelijker zichtbaar in de verkoopprijzen, zowel voor eengezinswoningen als voor appartementen, ongeacht of deze zich in stedelijke gebieden of op het platteland bevinden. “Het lijkt erop dat kopers de extra kosten van een rood energielabel steeds meer beginnen te vermijden. Een rood gelabelde koopwoning staat voor hogere stookkosten, maar ook voor een kostbaardere verduurzaming in de toekomst. Kosten waar kopers meer rekening lijken te gaan houden in hun aankoop”, aldus Linde Kattenberg. Deze ontwikkelingen wijzen erop dat de stijgende vraag naar milieuvriendelijke woningen en de groeiende populariteit van duurzame technologieën een steeds grotere rol spelen op de Nederlandse woningmarkt.

Hoe zit het met energielabels van woningen in Amsterdam?

De huizenmarkt in Amsterdam is competitief, met een hoge vraag en stijgende prijzen. Kopers zijn vaak bereid om meer te betalen voor energiezuinige woningen met betere energielabels. Dit vanwege de lagere energiekosten en positieve milieu-impact. Dus ook in Amsterdam zet de algemene trend van duurzame woningen voort.

Subsidies in Amsterdam voor een duurzamere woning

Wil jij je woning in Amsterdam verduurzamen? Wij hebben vijf subsidies en regelingen op een rij gezet waar je als woningeigenaar in Amsterdam gebruik van kunt maken:

  1. Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH): Deze landelijke subsidie is bedoeld voor huiseigenaren en VvE’s (Vereniging van Eigenaren) die minimaal twee energiebesparende isolatiemaatregelen willen treffen. De subsidie kan oplopen tot ongeveer 20% van de totale kosten.
  2. Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE): De ISDE is een landelijke subsidie die ook beschikbaar is voor huiseigenaren in Amsterdam. Deze subsidie ondersteunt de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, pelletkachels en biomassaketels.
  3. Subsidies voor VvE’s: Er zijn specifieke subsidies beschikbaar voor VvE’s die hun appartementencomplex willen verduurzamen. Deze subsidies kunnen worden gebruikt voor energieadvies, procesbegeleiding, het opstellen van een meerjaren onderhoudsplan (MJOP) en het uitvoeren van duurzame maatregelen.
  4. Groene daken en gevels: De gemeente Amsterdam biedt subsidies voor het aanleggen van groene daken en gevels. Groene daken en gevels dragen bij aan energiebesparing, het verbeteren van de luchtkwaliteit en het verhogen van de biodiversiteit.
  5. Zonnepanelen: Hoewel er geen directe subsidies beschikbaar zijn voor zonnepanelen, kunnen huiseigenaren in Amsterdam profiteren van de landelijke salderingsregeling. Deze regeling maakt het mogelijk om de opgewekte zonne-energie die je niet zelf verbruikt, terug te leveren aan het net en te verrekenen met je energierekening.

Gratis waardebepaling inplannen?

Benieuwd wat uw woning waard is, op basis van uw huidige energielabel? En benieuwd welke eventuele duurzame investeringen u kunt doen om de verkoopprijs te laten stijgen? Vraag hier een gratis waardebepaling aan. Onze adviseurs met 25+ jaar kennis helpen u graag.
merel - verhuurmakelaar in Amsterdam

Vragen over uw energielabels of verkoopprijs?