Onbedoelde effecten van opkoopbescherming op Amsterdamse woningmarkt
Het is niets nieuws dat de woningmarkt in Amsterdam al jaren onder druk staat. Sinds 2022 heeft gemeente Amsterdam de opkoopbescherming als maatregel geïntroduceerd om de druk iets te verlichten. Dit houdt concreet in dat het niet mogelijk is om zonder vergunning je woning binnen vier jaar na aankoop te verhuren. Voor beleggers in vastgoed maakt de regelgeving het dus moeilijk. Voor starters en middeninkomens zullen er meer kansen liggen op de woningmarkt.
De maatregel wordt enerzijds door een groep geprezen. Maar er is ook een groep die hier de dupe van is: dat zijn huurders. In dit artikel vertellen de ervaren verhuurmakelaars van Inter Immo alles over de effecten van de opkoopbescherming op de Amsterdamse woningmarkt.
Waarom de opkoopbescherming in Amsterdam?
De opkoopbescherming is bedoeld om het aanbod aan “betaalbare” koophuizen te vergroten. Maar ook om de aankoop en gelijk het verhuren van een koopwoning door eigenaren in de vrije sector tegen te gaan. Alle woningen met een WOZ-waarde tot tot €512.000 worden beïnvloed door deze regelgeving. In 2024 heeft de gemeente Amsterdam dit nog aangescherpt door de WOZ-waardegrens te verhogen naar €641.000.
Opkoopbescherming invloed op huurmarkt Amsterdam
De opkoopbescherming heeft helaas ook gevolgen op de huurmarkt in Amsterdam. Uit een recent onderzoek van Pararius blijkt dat het aanbod aan huurwoningen in de vrije sector enorm daalt. Door deze schaarste stijgen de huurprijzen van de woningen. Voor een grote groep (potentiële) huurders is er dus én minder huuraanbod én de huurwoningen zijn in prijs gestegen.
Balans creëren tussen bescherming kopers en huurders
Het gedaalde aanbod aan huurwoningen in de vrije sector is waarschijnlijk een onbedoeld effect. Maar wel één met enorme gevolgen. Voor velen die tegengeluid laten horen, wordt aan gemeente Amsterdam gevraagd om de juiste balans hierin te vinden. Zodat huurders niet de dupe worden van de opkoopbescherming. Dit is een goede illustratie van het dilemma tussen het beschermen van kopers en de toenemende druk op de huurmarkt. Deze trend wordt onderschreven door Marcel Schumacher, directeur bij Inter Immo, een verhuurmakelaar actief in Amsterdam. Hij merkt dat woningeigenaren in Amsterdam steeds vaker kiezen voor verkoop en dat dit tegelijkertijd ten koste gaat van het huuraanbod dat overblijft. Huurders kunnen veel moeilijker een woning vinden die ook nog eens betaalbaar is.
Roep om opkoopbeschermhing te herzien
Critici benadrukken dat de gemeente Amsterdam met haar huidige benadering van de opkoopbescherming niet alleen de markt verstoort maar ook leegstand in de hand werkt. Dat kunnen we niet erbij hebben in een tijd waarin de vraag naar woningen groter is dan ooit. Het verzoek om de opkoopbescherming te herzien, zodat deze zich enkel richt op los verkoopbare woningen en daarmee de koopstarter daadwerkelijk ondersteunt in plaats van onbedoelde hindernissen op te werpen, wordt luider. De komende jaren zijn cruciaal bij het terugvinden van de juiste balans.
Meer weten?
Wil jij meer weten over hoe de ontwikkelingen op de woningmarkt invloed hebben op jouw situatie? Of wil je een afspraak inplannen om jouw zoektocht naar een huurwoning of koopwoning uit te stippelen? Plan gerust een gratis adviesgesprek in of bel ons gerust op het telefoonnummer: 020-3317567.