Auteur: Martin van Plateringen – Makelaar OG
5 veranderingen woningmarkt: wat wijzigt er voor jou in 2024?
De woningmarkt is de afgelopen jaren in beweging. Ook in 2024 staan er een aantal wetswijzigingen en wetsvoorstellen gepland én enkelen zijn al aangenomen. Een hoop veranderingen voor de boeg, dus. Deze wijzigingen in wet kunnen enorme impact hebben op de manier hoe vastgoed wordt verhuurd, beheerd en belast. Bent u een woningeigenaar, verhuurder of belegger in vastgoed? Dan is het verstandig om goed op de hoogte te zijn. De specialisten van Inter Immo Makelaars vertellen u alles over de 5 impactvolle wetswijzigingen en mogelijke veranderingen op de woningmarkt in 2024.
1. De wet ‘betaalbare huur’ is in behandeling
De wet “betaalbare huur” is momenteel in behandeling genomen door de tweede kamer. Deze wet heeft als doel om de huurprijzen in de vrije sector “betaalbaarder” te maken. De wet betaalbare huur zal volgens het kabinet ervoor zorgen dat verhuurders een huurprijs vragen die bij de kwaliteit van de woning past. Gemeenten kunnen straks ingrijpen als een verhuurder te veel huur vraagt.
Deze wet maakt het woningwaarderingsstelsel (WWS) dwingend voor middenhuurwoningen, reguleert de maximale huurprijs, en voert aanpassingen door zoals een hogere nieuwbouwopslag van 10%. Op deze wet die nog niet is ingevoerd, is er een groeiende weerstand ontstaan. Men maakt zich onder andere zorgen over de impact op het rendement van verhuurders, met uitponding tot gevolg.
2. Wetsvoorstel Vaste Huurcontracten is aangenomen
Ook heeft het kabinet de wet “Vaste huurcontracten” aangenomen. Deze wet zal rond juli 2024 in werking treden. Wat houdt dat in praktijk in? Verhuurders van zelfstandige woonruimten en onzelfstandige woonruimtes (zoals bijv. kamers) mogen alleen vaste huurovereenkomsten aanbieden (onbepaalde tijd contracten. Uiteraard zijn er uitzonderingen. Tijdelijke verhuur blijft mogelijk onder voorwaarden, bijvoorbeeld onder de leegstandswet mag je tijdelijk je woning verhuren. De leegstandswet is van toepassing op verschillende soorten panden, zoals:
- Woningen die te koop staan
- Leegstaande huurwoningen
- Woningen die gesloopt of gerenoveerd moeten worden
- Gebouwen die geen woonbestemming hebben maar wel omgebouwd kunnen worden tot woonruimte (zoals kantoren of scholen)
3. Geschat rendement belasting in box 3
Vanaf 2024 zal de fiscus anders omgaan met de belasting op o.a. vastgoed (zoals een vakantiehuisje of verhuurde woning) die in box 3 vallen. In plaats van te kijken naar wat deze beleggingen daadwerkelijk opleveren, gebruikt de fiscus een ‘fictief rendement’. Dat betekent dat de Belastingdienst een aanname doet over hoeveel uw vermogen aan rendement oplevert. Over dit geschatte rendement betaalt u vervolgens belasting. Dit kan voor onrust zorgen, omdat het fictieve rendement niet altijd overeenkomt met het werkelijke rendement van een belegger.
4. Nationale Hypotheek Garantie (NHG) grens gaat omhoog
Sinds januari 2024 is de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verhoogd naar € 435.000. Met de NHG geef je jouw kredietverstrekker meer zekerheid dat je hypotheekschuld wordt terugbetaald als jij dat bijvoorbeeld niet meer zou kunnen. Ook is het een vangnet om bij eventuele betalingsproblemen de hypotheek aan te passen en je woning dus te behouden.
Door de verhoging van de NHG heeft de koper een langere hypotheekrente en dus meer ruimte om te lenen. Naar verwachting zullen er hierdoor meer kopers de woningmarkt betreden en zal ook de vraag naar koopwoningen toenemen.
5. Rol van energielabel op hypotheekruimte
Dit jaar is er veel aandacht voor duurzaamheid in relatie tot een koopwoning. Voor huishoudens zal de leenruimte voor hypotheek hoger zijn bij het kopen van een energiezuinige woning of voor het verduurzamen van een koopwoning. De overheid wil hiermee het verduurzamen van woningen stimuleren door meer hypotheekruimte te creëren die niet gebonden is aan het inkomen. Voor woningeigenaren die hun woning willen verkopen, kan dit gunstig zijn als de woning wordt verduurzaamd. Dit komt doordat meer kopers in aanmerking komen voor een hypotheek voor duurzame woningen.
Benieuwd hoeveel u extra kunt lenen? Bekijk hier per energielabel wat de extra leenbedragen voor aankoop van een woning en voor energiebesparende maatregelen zijn.